
Geçenlerde annem yine yoğurt mayalıyordu. Her yoğurt mayalanışında, diğer bir yoğurttan 1-2 kaşık alınır ve öyle mayaya bırakılır. Sonra benimde aklıma bir soru düştü. Madem bütün yoğurtlar bir yoğurda muhtaç ise, ilk yoğurt nasıl ortaya çıktı?? Sonra etrafımdaki yaşlı kimselere sordum filan. Bir cevap alamadım. Yıllardır bu yöntemle yaptıklarını söylediler.
Bu durum beni pek bir merak içine soktu. Bende araştırdım ve çok ilginç bir sonuca ulaştım. Sonucu şuraya copy-paste yapıyorum faydalanmanız açısından.
Elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi.
Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, yada normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı.
Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurtların fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu.
Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder